Le Lieu Unique, AKA LU, Nantes.

Le Lieu Unique, AKA LU, Nantes.

Van koekjesfabriek tot een experimenteel kunstencentrum.
In 1994 overtuigde Jean Blaise, directeur van het CRDC (Centre de Recherche pour le Développement Culturel), het stadsbestuur van de Franse stad Nantes om de site van de koekjesfabriek Lefèvre-Utile – beter bekend als LU – om te vormen tot een nieuw kunstencentrum met een duidelijk experimentele inslag. De renovatie van deze site werd toevertrouwd aan de architect-scenograaf Patrick Bouchain, waarna het centrum onder de naam ‘Le Lieu Unique’ in 2000 werd geopend. Herken je de woordspeling? Het beeldmerk, een vierkant met 3 rechtopstaande staafjes, refereert duidelijk aan het logo van LU. Men schuwt overigens de verwijzingen naar de vroegere bewoners van het gebouw niet, net zoals het ‘Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiels’ te Brussel, dat eveneens na een herbestemming (van Brouwerij Wiels) tot stand kwam.

Le Lieu Unique is een atypisch kunstencentrum dat breed programmeert: zowel actuele kunst, theater, dans, muziek als circus komen er aan bod, vervolledigd met literatuur, filosofie en humane wetenschappen. Een gebouw met een interdisciplinaire functie dus. Het zeer bijzondere karakter ervan werd in essentie behouden en omvat naast diverse exporuimtes, theaterzalen en ateliers o.m. een bar, restaurant, bibliotheek, crèche en zelfs een hamam. De ligging in het hartje van de binnenstad, nabij het 'île Gloriette' is strategisch erg belangrijk voor de dynamische herbestemmingspolitiek van het stadsbestuur. De typische toren fungeert trouwens als een echt baken. …

Read more by downloading the pdf.

Info

The conversion of an old biscuit factory into an art centre. And about the design studio Helmo. Published in Addmagazine, issue 13/2015. Language: Dutch & French.


download pdf
Related projects