Message to Grand Master Vermicelli.

Message to Grand Master Vermicelli.

(Champagne, het kon ook Cava zijn)
"Letterontwerpers! Ja hoor Mevrouw, ze bestaan. In groten getale zelfs. Veel meer dan u wel zou kunnen denken. Hoezo? Wat is een letterontwerper? Weet u dat dan niet? Neen, letters zijn niet standaard. Vanwaar zouden ze wel komen? Uit de computer? Hoe bedoelt u? Zomaar? Neen Mevrouw, ze worden zorgvuldig ontworpen. Ja, inderdaad, het is een heus vak! Of je dit kan studeren? Natuurlijk! Er is zelfs een Doctoraat opleiding aan de Reading University, geleid door Gerard Unger!

(sorry neen dank u, geen hapjes meer voor mij)
U kent alleen de Times en de Arial? Ja die met en zonder voetjes. Grappig hé. Of er meer zijn dan de lettertypen in Office? Wel Mevrouw, hebt u een weekje of twee? In dat geval wil ik u er graag één en ander over vertellen...”

(twee weken, misschien net iets minder)
Goed, ik geef het toe, het is een wat bijgekleurde neerslag van een gelijkaardig gesprek dat ik onlangs voerde met een mevrouw. Ze was straalverbaasd te horen dat letters worden ontworpen. Door letterontwerpers, namelijk. Ik placht ze steevast 'typografen' te noemen, tot Jan Middendorp mij streng op de vingers tikte en duidelijk maakte dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen een typograaf en een letterontwerper. Een typograaf gebruikt, een letterontwerper ontwerpt. Letters, natuurlijk of wat dacht u. En met schaamrood op de wangen dankte ik Jan’s taalpurisme en hou me sindsdien netjes aan mijn belofte.

Ach het is wat mierenneukerij natuurlijk, net zoals die eeuwige discussies over het gebruik van ligaturen, de correcte plaatsing van leestekens en of uithangende cijfers uiteindelijk beter lezen of niet. Het is een hele mondvol. En het 'typografisch landschap', of moet ik nu zeggen 'het letterlandschap' (help Jan!) is groot, erg groot, gigantisch groot zelfs. En dat kan niet anders, want alleen Luc(as) de Groot neemt al een heel flink deel voor zijn rekening. En er lopen op deze planeet nogal wat fantastische letterontwerpers rond. In mijn bovenstaand gesprek had ik ongeveer anderhalve week nodig om ze allemaal op te sommen. Of misschien net iets minder. …

Read more by downloading the pdf.

Message to Grand Master Vermicelli.

Info

Book published during the Fiffteen, FUSE and Erik Spiekermann exhibition in Antwerp in 2006. A weird introduction to type: 'Boodschap aan grootmeester(es) Vermicelli. Language: Dutch.


download pdf
Related projects