Jelle Jespers. Letterpress, Fluxus and other goodies.

Jelle Jespers. Letterpress, Fluxus and other goodies.

De ontwerppraktijk van Jelle Jespers (°1976) lijkt in haar diversiteit op een pertinente ode aan de letter, de inkt en het papier. Doorheen de jaren bouwde hij een coherent oeuvre en dito reputatie op. Jespers werkt o.m. voor diverse modeontwerpers zoals Dries Van Noten en A.F.Vandevorst, het literair magazine Deus Ex Machina, het Antwerpse antiquariaat Demian en samen met collega-ontwerper Jurgen Maelfeyt voor Het Toneelhuis te Antwerpen.

Het parcours dat Jespers als student doorliep, was behoorlijk hobbelig, vrije grafiek aan de Sint-Lukas Kunsthumaniora te Brussel, een jaar 3D-multimedia aan HoGent, een jaar grafisch ontwerp aan Sint Lucas Antwerpen om vervolgens de kandidatuur 3D-multimedia te vervolmaken. Daarna werkte hij in de horeca, zij het ook deeltijds als ontwerper. Het lijkt contradictorisch maar wellicht maakte deze mix van opleidingen van hem de ontwerper pur sang die hij vandaag is. Zijn werk vindt aansluiting bij de beeldtaal van het dadaïsme en het Russisch constructivisme, doch net zo goed bij de performance-kunst en de traditie van literaire boekvormgeving. Bovendien ontwikkelde hij gaandeweg interesse voor Argentijns grafisch ontwerp. Reeds een aantal jaren voert hij, in archieven in Buenos Aires en Córdoba, hieromtrent onderzoek. De wederzijdse invloeden tussen Europa en Latijns-Amerika, voornamelijk in de jaren zestig, doen de continenten minder ver van elkaar lijken dan ze zijn. …

Read more by downloading the pdf.

Info

About the work of Antwerp graphic designer Jelle Jespers. Published in Addmagazine, issue 14/2016. Language: Dutch & French.


download pdf
Related projects