Pierre Bernard leaves behind a conscience, color and silence.

Pierre Bernard leaves behind a conscience, color and silence.

Maandag 23 november 2015, amper drie dagen voor hij als keynotespreker te gast zou zijn op de internationale art & designconferentie Integrated2015, overleed in Parijs de Franse grafisch ontwerper Pierre Bernard. Hij werd er in 1942 geboren en ontpopte zich gaandeweg tot de vaandeldrager van een generatie maatschappijbewuste en activistische grafische ontwerpers. Hij was sinds 1987 tevens lid van de A.G.I. (Alliance Graphique Internationale).

Pierre Bernard studeerde aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs en resideerde ook een jaar aan de Akademia Sztuk Pieknych in Warschau o.l.v. de beroemde grafisch ontwerper en illustrator Henryk Tomaszewski. In 1971 rondde hij zijn studie af aan het Institut de l’Environnement in Parijs. Tijdens de studentenrevolutie van 1968 zeefdrukte Bernard samen met andere studenten elke nacht activistische posters, die ’s anderdaags werden verspreid in de Parijse binnenstad. Kort nadien in 1970, richtte hij samen met François Miehe en Gérard Paris-Clavel het ontwerperscollectief Grapus op. Meteen werden zij de huisontwerpers van de Franse Communistische Partij. In 1976 sloten ook Alex Jordan en Jean-Paul Bachollet zich aan bij Grapus, dat intussen een legendarische status had verworven.

Desondanks weerden ze consequent elke vorm van stardom. Hun werk was politiek geïnspireerd, activistisch en recht voor de raap, zowel in taal als in beeld. Hun krachtige en brute schriftuur – herkenbaar en geroemd – beïnvloedde generaties van jonge ontwerpers. Grapus ontving talrijke onderscheidingen en prijzen op diverse internationale posterbiënnales en -triënnales zoals Warschau, Brno, Colorado, Lahti, Zagreb, Toyama etc. en kreeg eveneens de NY Art Directors Club Prize in 1987. Net zoals een rockgroep waarbij de kracht van de diverse persoonlijkheden de power uitmaakt van hun sound, maar ook de spanningen tussen de bandleden niet kan verhullen, stopte Grapus in 1990 na een dispuut over de te volgen richting. De studio werd prompt nog bekroond met de Franse Grand Prix National des Arts Graphiques. …

Read more by downloading the pdf.

Info

A tribute to Pierre Bernard, colleague and friend, upon his unexpected death in 2015. Published in Addmagazine, issue 14/2016. Language: Dutch & French.


download pdf
Related projects