Don’t think black and white, think in colour.

Gesprek met Hugo Puttaert over de opleiding tot boekarchitect. Door Patrick Auwelaert.

‘Don’t think black and white, think in colour’.

Wie in Vlaanderen architect wil worden, kan terecht in drie architectenscholen. Deze scholen zijn stuk voor stuk departementen van een hogeschool waar men het diploma van architect kan behalen. Waar in Vlaanderen kunnen toekomstige boekarchitecten terecht voor een scholing? En wat komt er bij die scholing allemaal kijken? Ik sprak erover met grafisch ontwerper Hugo Puttaert van de ontwerpstudiovisionandfactory | integrated design, die opereert onder het veelzeggende motto ‘stop designing, start thinking’.

Hugo Puttaert (1960) is als docent verbonden aan de Hogeschool Sint-Lucas Antwerpen en aan het Plantin Instituut voor Typografie in dezelfde stad. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Addmagazine – magazine about print & other media, waarvoor hij ook artikelen schrijft. Verder verschijnen er kritische beschouwingen van zijn hand in Kwintessens, het kwartaalblad van Design Vlaanderen. Ten slotte is Puttaert ook nog de organisator van Integrated: international art & design conference, een tweedaagse biënnale die in oktober 2011 voor de derde keer plaatsvond in deSingel in Antwerpen.

Boekarchitectuur is meer dan boekvormgeving.

Bestaat er een opleiding aan de Vlaamse kunsthogescholen waar je het vak van boekarchitect kunt leren? Puttaert: ‘Binnen de bestaande opleidingen Grafisch Ontwerp aan de Vlaamse kunsthogescholen is er bij mijn weten geen specifiek en apart atelier waar je boekarchitectuur onderwezen krijgt. De ervaring heeft mij wel geleerd dat boekarchitectuur als onderdeel van de opleiding Grafisch Ontwerp in de ene kunsthogeschool meer nadrukkelijk aan bod komt dan in de andere. Dat is bijvoorbeeld zeker het geval in de Hogeschool Sint-Lucas Gent. In de Hogeschool Sint-Lucas Antwerpen staat het weliswaar ook op het programma, maar dan in een breder kader. Daar komt het zowel in de bachelor- als in de masteropleiding aan bod. Dat vloeit dan echter voort uit de individuele interesses van de studenten. Zo zijn er bijvoorbeeld masterstudenten die uitsluitend met een boek afstuderen. Zij moeten als eindwerk een gepubliceerd boek voorleggen. Tussen het maken van een dummy – één gerealiseerd boek, als demonstratiemodel – en het publiceren van een boek bestaat er een groot verschil. Als je van plan bent een boek te publiceren, dan ben je met alle aspecten van boekarchitectuur bezig: met pre-press, met het drukproces, met de afwerking, enzovoort. Bij het maken van een dummy daarentegen vermijd je één van de grote moeilijkheden in de boekarchitectuur: hoe publiceer je een boek? Vandaar dat ik je keuze voor de benaming “boekarchitectuur” boven benamingen als boekvormgeving, boekdesign of boektypografie voor dit themanummer zo goed vind. Boekarchitectuur houdt immers veel meer in dan boekvormgeving.

Toevallig ben ik tijdens het huidige academiejaar in de Hogeschool Sint-Lucas Antwerpen bezig met het opstarten van een publicatieplatform waar studenten en academici onderzoeken hoe aan het gegeven ‘publiceren’ vanuit verschillende invalshoeken een andere invulling kan worden gegeven. …

Read more by downloading the pdf.

Info

Interview by Patrick Auwelaert about my work as a professor, teaching book design. Published in Kunsttijdschrift Vlaanderen, issue 338, November 2011. Language: Dutch.


download pdf
Related projects