L'inspiration se trouve partout.

L'inspiration se trouve partout.

Soms verandert mijn ergernis over de lelijkheid van de straat met al haar willekeur en urbanistische chaos in een gevoel van zaligmakend genot. Want lelijkheid inspireert en drijft ons tot esthetiek. Maar ook het omgekeerde is waar. In die zin: absolute esthetiek heeft ook iets controversieels. De Arte Povera beweging deed ons nadenken over diepgang der dingen door een zo arm mogelijk materiaal te gebruiken. Toegepast naar onze straat: een kribbel of tag, een verweerde muur, een restant van een reclameboodschap of beduimeld velletje papier, achteloos op de straat – even veel vragen om aandacht die ons zouden kunnen charmeren als een toevallige en ongewilde inspiratiebron.

Aan het aanbod van affiches en folders te zien, kun je bezwaarlijk stellen: het gaat slecht met cultuur in Vlaanderen! Eerder integendeel. Hiep hiep hoera dus! Tot zover deze vaststelling. Wij hebben hier intrigerende affiches gezien, innemend door hun picturale kracht en hun eigenzinnigheid, en professioneel gemaakte folders, dik en dun en in alle maten – al spelen de rekjes van Aeolus hier een formaatregelende factor. Het is hoe dan ook duidelijk dat de cultuursector in Vlaanderen over een goed geoliede communicatiemachine beschikt. Op zich is dat verheugend nieuws, want het biedt niet alleen mogelijkheden aan cultuurmakers en cultuurgebruikers (en alle mogelijke tussenvormen) maar ook aan alle mensen die hier beroepshalve aan meewerken: communicatieverantwoordelijken, grafisch ontwerpers, illustratoren, fotografen, recensenten, enz. Je zou zelfs van 'communicatieve maakbaarheid van cultuur' kunnen spreken. Alleen, cultuur laat zich niet zomaar maken, de wortels ervan zitten diep en wijdverbreid en zijn zoals het wortels betaamt: per definitie kronkelig. Toch krijgen we er via bepaalde media enkel de 'hype' of het 'lifestyle aspect' van te zien. …

Read more by downloading the pdf.

Info

Critical essay on the position of the designer and his client in the current cultural environment. Published, as chairman of the jury, by Prospekta on the occasion of the cultural poster competition 'The Power of Print' 2008. Language: English & Dutch.


Download PDF
Related projects